martedì 9 dicembre 2008

Napoli si San Gregorio Armeno, Presepe

Cine cunoaste cat de cat Napoli, a auzit cu siguranta de zona San Gregorio Armeno, zona faimoasa in intreaga lume pentru arta "del presepe", adica acele constructii mai mici sau mai mari (de fapt exista de la miniaturi pana la marimi naturale chiar!) dedicate nasterii Domnului. Sunt constructii facute din hartie, carton, lemn, chiar si ziare vechi etc, cu personaje din diferite materiale (de la cele ieftine, pana la piese pretioase) pe care napoletanii adora sa le faca chiar ei in preajma sarbatorilor (cei mai pasionati o fac tot timpul anului). In preajma sarbatorilor aceste "presepe" pot fi vazute cam in toata Italia mai ales in biserici si pe langa biserici, dar la Napoli, strada cu magazinele care vand aceste obiecte (si chiar presepe gata facute) o puteti vizita in tot timpul anului, pentru ca Napoli e "regina" in aceasta arta. De la mici la mari, toti pasionati de presepe, mai ales in aceasta perioada (de fapt cam cu o luna inainte) alearga la San Gregorio Armeno sa cumpere tot materialul de care au nevoie pentru presepele personal: pastori, oite, capre, fantani curgatoare, cuptoare "incinse", personajele principale, stelute, mestesugari (multe in miscare) etc. E o placere sa faci o plimbare prin zona si mai ales sa-i vezi pe simpaticii napoletani cum se "intrec" intre ei, adica care presepe e mai...bine realizat :-)

Sotul a facut si el un presepe, care a mai imbatranit nitel, dar in familie mai avem un artist in aceasta arta. In fiecare decembrie o vizita la o expozitie e "obligatorie", e o placere sa mergem sa vedem.
Sunt cateva locuri mai deosebite pe care le scriu aici: Galleria Umberto I, aici in fiecare decembrie se expun un brad si un presepe enorm, Santuario Madonna dell'Arco, cam deloc cunoscut de straini dar foarte iubit de napoletani (si foarte frumos), exista si aici o expozitie poate cea mai frumoasa de presepe (de-a lungul unei galerii, ca o pestera), Museo di San Martino, unde se afla presepele cel mai mare din lume, un "catalog" al "artistilor" in aceasta arta si cel mai complet; numit si "il presepe di Cuciniello," dupa numele celui care l-a donat. Si ar fi multe de vizitat, de la biserici si piete publice, pana la colectiile particulare: colectia Catello in Via Cimarosa, colectia Conte Leonetti, avvocato Perrone, presepe in marmura in biserica Monteoliveto sau in lemn in biserica San Giovanni a Carbonara. Oricum in aceasta perioada, cam fiecare biserica are cate un presepe :-)
Ar fi multe de scris, deocamdata va las cu cateva imagini de pe net, dar voi reveni si cu poze facute de mine personal.

via San Gregorio Armeno: aici
Il cuciniello
poze aici


Cuciniello





un colossale presepe che misurava 6 metri di altezza 24 metri quadrati, utilizzando pietra, sughero e legno.




0 commenti: