domenica 29 marzo 2009

Ravello, villa Rufolo

Fericitii napoletani au nu numai un oras de basm, dar si imprejurimi de basm. Coasta amalfitana e unul dintre locurile cele mai cunoscute din lume; ca sa o descriu in doua cuvinte... pare o poveste, ireal, fantastic. Cuprinde o serie de localitati, unele mai cunoscute dar toate superbe: Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, (acel "vedi Napoli e poi mori" a fost de fapt: vezi Napoli si p'orma mergi la Maiori, adica pe coasta amalfitana :-)) ) Minori, Positano, Praiano, Ravello, Scala, Tramonti, Vietri sul Mare.
Ravello e cunoscuta prin doua gradini situate "suspendate" deasupra marii, una mai frumoasa decat cealalta: Villa Rufolo, si Villa Cimbrone.
C0mplexul monumental Villa Rufolo a fost construit intre 1270 si 1280 de catre Landolfo Rufolo. Cladirea si gradina domina golful Salerno: pozitia panoramica si frumusetea gradinii este poate ceea ce atrage cel mai mult vizitatorul. Gradina situata la 400 de m deasupra marii
a inspirat pe Wagner, in "Parsifal"; este amintita si de catre Bocaccio in "Decameronul"; mai multe aici. In fiecare an la Villa Rufolo are loc festivalul de muzica clasica, scenariul fiind unul dintre cele mai sugestive din intreaga zona.
Dar a fost iubita de multi alti artisti: Greta Garbo, Orson Welles, Gide, Lawrence, Virginia Woolf, Gore Vidal, Grieg, Bernstein, Rostropovich etc. (vezi aici).
Si a fost si pentru mine dragoste la prima vedere: parca nu credeam ca e adevarat, parca eram intr-un vis, intr-un mic paradis terestru, un loc pe care l-am revazut mereu cu emotie si placere.










aici eram iarna, eu si Mara in gradina :-)






0 commenti: