sabato 23 maggio 2009

Pompei, oras nemuritor

Am scris relativ putin despre Pompei (vezi aici ruinele iar aici Sanctuarul care merita vizitat, fiind una dintre bisericile cele mai frumoase din Italia) dar as incerca sa "construiesc" un mic ghid practic pentru turistul care viziteaza ruinele vechiului oras, zona arheologica cea mai vizitata din lume.

In primul rand acest muzeu in aer liber, e inchis (de regula) in zilele: 25 decembrie, 1 ianuarie, 1 mai. In rest (de regula) e deschis in felul urmator:
  • de la 1 noiembrie- 31 martie : zilnic de la 8:30 la ora 17, ultima intrare 15:30.
  • de la 1 aprilie - 31 octombrie: zilnic de la 8:30 - 19:30, ultima intrare la ora 18.
E situat la circa 30 de km de Napoli unde locuiesc (desi Vezuviul mi se pare atat de aproape!!! Il vad si acum de la geam :-)) 20 de km de la Sorrento, de la gara exista circumvesuviana care va duce direct la Pompei scavi ( si sfatuiesc circumvesuviana, e un tren practic, care leaga Napoli de oraselele din zona Vezuviului).
Vizita cu ghid turistic dureaza in general 2 - 3 ore dar pentru a vedea tot zic eu sunt necesare cel putin 5-6 ore, suprafata fiind in jur de 66 hectari. (deci pantofi comozi!!! :-))

Pompei ofera posibilitatea intoarcerii in trecut, cufundand vizitatorul in lumea romana de acum ....2000 de ani! Si aceasta datorita eruptiei Vezuviului, acest zeu-vulcan urias, devenit si ramas si azi "simbol"al acestor locuri, care a scufundat practic orasul in anul 79 d.C.
Eruptia din acel fatal 24 august a durat 3 zile, si a fost descrisa de Plinio cel Batran care si-a gasit moartea datorita acestui tragic eveniment. Bogatia orasului e atestata de prezenta vilelor particulare luxoase, infrastructuri publice cum ar fi sase terme, un amfiteatru si doua teatre.
Intrarea principala e Porta Marina, unul dintre cele sapte ziduri ale orasului.

corpuri gasite la Pompei (vezi aici toata galeria)

photo by Adi






Primele interventii in aceasta zona au avut loc pe timpurile imperatourlui Alessandro Severo, oraselul fu numit "Civitas" si p'orma "Civile". Dar nu au avut mare succes, datorita dificultatilor create de cenusa si vegetatia bogata.
In perioada 1594-1600 cu ocazia construirii unui canal (arhitectul Domenico Fontana) au fost descoperite resturi de constructii, monede, inscriptii; si totusi nu se stia inca de unde proveneau si importanta acestor descoperiri. Cutremurul din 1631 a sters din nou toate urmele.
Abia in 1738 sub ordinul lui Carlo di Borbone (Re delle Due Sicilie) au inceput cu adevarat sapaturile si au continuat pana azi, cand eforturile se concentreaza in restaurarea si mentinerea edificilor aduse la lumina.
1748 - 1798

1815 - 1860

vezi tot aici

Si sa ne orientam un pic pe harta:

Principale edificii si porti:
Il Foro civile
Il Foro triangolare
Villa di Diomede
Villa di Cicerone
Villa delle colonne a mosaico
Villa dei Misteri

REGIONE I
Orto dei fuggiaschi
Casa del Citarista 4, 25
Casa del Menandro 10, 4
Casa degli Amanti 10, 11
Casa dei Ceii 6, 15
Casa dei Quadretti teatrali 6, 11
Fullonica di Stephanus 6, 7

REGIONE II
Casa di D. Octavius Quartio 2, 2
Casa della Venere in conchiglia 3, 3
Palestra grande 7
Anfiteatro 6

REGIO III
Casa di A. Trebius Valens 2, 1
Casa del Moralista 4, 2-3

REGIONE V
Casa delle Nozze d'Argento 2, i
Casa di M. Lucretius Fronto 4, a
Caserma dei Gladiatori 5, 3

REGIONE VI
Casa del Fauno 12, 2
Casa dei Vettii 15, 1
Casa degli Amorini dorati 16, 7
Casa del Labirinto 11, 10
Casa di Melagro 9, 2
Casa del Poeta tragico 8, 3
Casa di Salliustius 2, 4
Casa del Chirurgo 1, 10
REGIONE VII
Foro civile 8
Edificio di Eumachia 9,1. 67
Tempio di Vespasiano 9, 2
Santuario dei
Lari Pubblici 9, 3

Macellum 9, 7. 8. 19. 52
Terme del Foro 5
Tempio della Fortuna Augusta 4, 1
Tempio di Apollo 7,32
Casa della Caccia antica 4, 48
Casa di P. Vedius Siricus 1, 25-47
Terme Stabiane 1, 8
Lupanare 12, 18-20
Villa di M. Fabius Rufus Ins. Occ. 16-19

REGIONE VIII
Tempio di Venere 1,3
Basilica 1,1
Edifici municipali 2,10-6
Comitium 3,1. 32. 33
Foro triangolare 7, 30
Tempio Dorico
Teatro grande 7, 20
Quadriportico dietro il teatro 7, 16
Odeion 7, 19
Tempio di Iside 7, 28
Tempio Esculapio (Giove Melichio) 7, 25

REGIONE IX
Casa dei Diadumeni 1, 20
Casa di C. Iulius Polybius 13, 1. 3
Terme Centrali 4, 5. 10. 18
Casa del Centenario 8, 6
Casa di M. Obellius Firmus 14, 4

Populatia era de circa 20 000 de persoane, arhitectul grec
Ippodamo di Mileto a fost cel care a s-a ocupat de planul urbanistic al orasului, e vorba de primul exemplu de planificare urbana sistematic in Italia.
Strazile aveau o largime de la 2,4 m pana la 4,5 m , cea mai larga ajungand la aproape 7 m. De ambele parti era "trotuarul", dar cum in mijloc avea loc si scurgerea de ape, erau pusi bolovani in mijloc care sa permita trecerea de pe o parte pe alta. La multe rascruci de drumuri existau fantani decorate cu pietre sculptate.
Pompei avea 7 porti, dintre care 5 comunicau cu cele mai importante strazi externe. Imediat in afara orasului se vedeau cimitire, deoarece era interzisa ingroparea sau crematiunea in interiorul orasului.
Raportul dintre vii si morti era insa foarte apropiat, unele morminte mai mari aveau salon pentru pranz si chiar bucatarie, in vederea banchetelor anuale previste in ...testament.
Comertul - orasul Pompei era foarte activ si in sec II - I i. d. C devenise treptat industrializat.
La fiecare 8 zile se tinea piata, ca si in celelalte orase din jur. Principala activitate comerciala era punerea in vanzare a produselor agricole.
Fam. Vettii de exemplu vindeau diferite tipuri de vin (dupa cum se vad de pe desenele din casa lor). In multe taverne se vindea vin cald, care era ceva deosebit in acele timpuri. Unele taverne aveau si locuri unde clientii puteau sa serveasca la masa si sa vizioneze spectacole propuse. In decursul sec. al II-lea i.d.C s-a raspindit cultivarea maslinului care in zona Pompeiului a inceput sa aiba mare importanta.
Arta la Pompei - casele se distingeau prin picturile pe pereti- acesta este aspectul cel mai extraordinar al orasului Pompei. Varietatea stilurilor e evidenta: de la repartizarea sobrie in spatii colorate, la scenarii arhitectonice, uneori simple, alteori complexe.
Picturile incearca sa placa si sa atraga atentia si reusesc; dau dovada de o civilizatie care n-a mai fost depasita de cele ulterioare si chiar superioara in mod semnificativ si azi la ce se poate gasi intr-un oras de dimensiuni comparabile.
Casa di Sallustio


Villa dei Misteri

Casa di Lucrezio Frontone

Casa dei Vettii

Culoarea rosie predomina, de unde si denumirea de "rosul de Pompei"

Affresco con maschere dionisiache staccato da Pompei
Casa del Bracciale d'oro, parete di ingresso dell'ambiente 32
Napoli, Museo Archeologico Nazionale


aproape rosu pompeian ;-) , folosit si azi

2 commenti:

Antonietta ha detto...

conosci + Italia tu...

kris ha detto...

:-)
Il mio professore d'italiano diceva che "chi non ha visto Pompei, non ha capito niente dell'Italia ;-)