lunedì 15 giugno 2009

Roata expusilor - La ruota degli esposti

Pe strada Annunziatei e si azi vizibil (desi azi e inchis) roata unde erau introdusi "expusii", adica nou nascutii care erau abandonati de catre mame, din cauza saraciei sau pentru ca erau fii ilegitimi.

A fost infiintata in sec al XIV-lea impreuna cu biserica ca institutie de asistenta pentru copiii abandonati.
Nou nascutii erau introdusi intr-un fel de tambur de lemn de forma cilindrica si luati in ingrijire de catre personalul institutiei. Mamele sunau un clopotel, lasau copilul si fugeau. Persoana de servici ridica copilul si-l imbraca cu hainutele pregatite anterior in partea dreapta a rotii de lemn (un mic dulapior). Deasupra rotii, era scris pe o bucatica de marmura: "o tu tata sau mama care aici ne aruncati , noi suntem copii deosebiti"; si asa era,copiii gasiti aici erau numiti copiii fecioarei Maria, fiii Annunziatei sau "esposti" (expusi) si se bucurau de privilegii deosebite: baietii puteau sa devina preoti in mod mai usor, fetele ieseau din institut cu zestre; toti purtau acelasi nume: "Esposito" (e unul din numele cel mai frecvent la Napoli !!). Uneori copiilor abandonati li se gaseau o jumatate de poza sau jumatate de bijuterie (cealalta jumatate era tinuta de parinti) sau chiar o foaie de hartie cu numele parintilor si totul era notat intr-o carte pentru o eventuala recunoastere a copilului.
Dupa ani cand familia care abandona reusea sa ajunga la o bunastare materiala, se intampla sa doreasca regasirea copilului desi in momentul in care era abandonat era practic pierdut. Zilnic erau abandonati in jur de 2000 de copii, in perioadele de criza numarul se dubla chiar. Roata cu tristul ei farmec era una dintre cele mai cunoscute din Italia; si-a incetat activitatea in 27 iunie 1875.


in italiano vedi qui

0 commenti: