mercoledì 10 giugno 2009

Pompei, Templele si Bazilica

Templul (latină templum) este un edificiu religios, un lăcaş sfânt, sacru, unde sunt veneraţi în funcţie de religie diferite zeităţi. Aceste credinţe au existat deja în perioada neolotică fapt atestat de descoperirile arheologice. Primele locuri unde erau veneraţi zeităţile fiind peşterile, găsindu-se pe pereţii aceatora desene, picturi. Urmele celui mai vechi templu a fost descoperit pe insula Malta, el datează din anii 3800 î.Hr.

Etimologia termenului provine din limba etruscă, de unde a fost preluat în limba latină. Termenul nu definea la început la grecii antici o clădire ci numai un altar unde se aduceau jertfe zeilor. Templul apare ulterior, cu ritualurile specifice, apreciind după vechime competenţa templului. Reşedinţa zeilor în credinţele antice, cum ar fi la greci era „Muntele Olimp”, la alte popoare era cosmosul, preocupările zeilor fiind considerată asemănătoare cu cea a oamenilor. Pentru credincioşi vizitarea unui templu era o întâlnire cu zeul căruia îi era închinat templul. Viaţa oamenilor devine tot mai legată de templu, acesta devenind un loc pentru comerţ, de învăţare şi căutări filozofice pentru înţelegerea universului.

Primul templu care se intalneste intrand in Pompei este cel dedicat Venerei, zeita protectoare a orasului, dar distrus de cutremurul din 62 d.C.

Tempio di Venere, Pompei (foto presa qui)

Mai bine pastrat si doar cu ceva mai departe, templul lui Apollo; 48 de coloane, constructia initiala prevedea 10 porti inchise insa darita constructiei - pridvorul lui Popidio. In interior se gasesc copiile statuilor care reprezinta pe Apolo si Diana. Cultul s-a pastrat oricum pana la sfarsitul sec. VI i.d.C.

Tempio di Apollo

Templul lui Giove, Giunone si Minerva, triada capitolina se afla pe latul sud al forului; deteriorat deja de cutremurul din 79 d.C .

Lararium, era un templu dedicat altor divinitati protectoare, si edificat in semn de ispasire dupa cutremurul din 62 d.C.

Templul lui Vespasiano, situat pe latul oriental al forului civil intre Santuario dei Lari Pubblici si cladirea Eumachia. In interior un frumos altar in marmura cu decoratiuni in relief care descrie o scena de sacrificiu si alte personaje.

Templul grec, actualmente in resturare, dateaza de la jumatatea secolului al IV-lea i.d.C , initial era dedicat lui Eracle, legendarul fondator al orasului, dar ulterior consacrat Atenei.

Templul lui Iside, structura, interiorul, decoratiunile au fost gasite in stare perfecta.

din templul Iside, "Io Hermes si Argo", muzeul de arheologie Napoli

Templul Fortuna Augusta, de mici dimensiuni, construit pe propria cheltuiala de M. Tullius, imita in miniatura aranjamentul Triadei Capitolina.

Bazilica (grec. bazilike - sală regală, lat. basilica domus) este o construcţie de foarte mari dimensiuni, de plan rectangular şi in care au loc adunări publice, se desfaşoară judecăţi, procese, , pieţe, sau târguri, şedinţele Senatului. Prima bazilică a fost construită în anul 184 îHr. In timpul creştinizării mai ales în perioada romană a început să fie utilizat termenul în mod deosebit de religia romano-catolică, pentru edificii religioase, biserici.

Bazilica din Pompei era locul unde se desfasurau judecati, procese, era in acelasi timp loc de intalnire, centru de afaceri. Era cladirea cea mai importanta a orasului si e cel mai antic exemplar care a ajuns pana in zilele noastre.

0 commenti: