mercoledì 10 giugno 2009

Monumente din Pompei,orasul etern

Forul civil initial avea o forma neregulata, dar in al doilea secol i.d.C a fost reconstruit in forma dreptunghiulara imprejmuit de coloane pe trei parti. Functia primara a forului era aceea de centru comercial si cultural. Intr-un colt extern se afla "comitium", un spatiu deschis unde aveau loc alegerile pentru slujbele municipale. La extremitatea meridionala pe partea lunga a forului era Bazilica, locul oficial de intalnire.

foto prese qui



Forul triunghiular, numit asa dupa forma aproximativ triunghiulara a bazei. Pe acest for au fost gasite urmele unui templu mai vechi, in stil doric, din sec. al VI-le i.d.C, consacrat lui Ercole si mai tarziu Atenei (Minerva).


Teatrul mare
, invecinat cu forul de mai sus, dateaza de la prima jumatate al sec. II-lea i.dC. Construit dupa obiceiul grecesc, restaurat si marit in perioada romana. Scena in epoca romana avea cele trei porti clasice, ornata de nise si afise.
A fost transformat dupa cutremurul din 62 intr-o cazarma pentru gladiatori.



Odeion, sau teatrul mic, era un mic teatru acoperit folosit pentru auditii muzicale, ridicat intre anii 80 i.d.C. si 70 i.d.C. de catre Quinzio Valgo si Marco Porcio.





Amfiteatru

Datand din anul 80 i.d.C. constituie cel mai antic exemplu de acest fel de constructie din piatra ajuns pana la noi; la Roma de pilda cel mai vechi amfiteatru e Statilio Tauro datand din anul 29 i.d.C. Spre deosebire de constructiile asemanatoare din perioada imperiala, amfiteatrul din Pompei nu avea parti subterane.
Aici a avut loc si inregistrarea Live at Pompei a formatiei rock Pink Floyd.


Sala de sport samnitica, numele vine de la perioada in care a fost construita (sec. al II-lea i.d.C.). Aici se afla si o copie romana in marmura a lui Doriforo (purtator de sulita), celebra capodopera a sculptorului grec Policleto.



Terme Stabiane, cele mai vechi din oras, probabil din sec al IV-lea i.d.C. Sunt impartite in doua sectiuni, femei-barbati, dar acelasi praefurnium, adica de unde venea apa calda. Interesant era sistemul sofisticat de incalzire, (comun in termele romanilor) aerul cald circula sub paviment si intre spatiile din pereti. Atat termele feminine cat si cele barbatesti erau dotate de o camera vestiar (apodyterium), de o camera mai calda (tepidarium) si o camera foarte calda (calidarium) dotata de o vana pentru bai calde si o fantana pentru rapide spalari cu apa rece. La acestea se mai adauga o alta serie de incaperi, unele anexate salii de sport si un mare bazin de inot in aer liber.
Tipic termelor pre-imperiale era absenta asa zisului "frigidarium" (bai reci care urmeaza bailor calde pentru fortificarea corpului).


Termele forului, chiar daca nu sunt cele mai mari sunt foarte interesante pentru elegantele decoratiuni si buna conservare a calidariumului si tepidariumului (termele barbatilor). De la tepidarium se ajungea direct la calidarium care era incalzit de aerul cald ce circula prin peretii dubli.





Cladirea Eumachia, dupa numele preotesei care l-a construit si dedicat Concordiei si Pietas Augusta sau Liviei, mama imperatorului Tiberio Claudio Nerone. Din pacate a fost distrus in mare parte in 79 de cutremur, neputand azi decat in mica parte sa ne facem o idee despre splendoarea pe care a avut-o in antichitate. Fatada era precedata de un pridvor de coloane si in fata fiecareia era cate o statuie.





0 commenti: